De gemeente Goirle benut het groot onderhoud om de wijk ook meteen voor te bereiden op de toekomst. Zodat het een fijne plek is en blijft om te wonen. Het klimaat verandert. Er zijn vaker hoosbuien die kunnen leiden tot wateroverlast en overlast door langere hete periodes (hittestress) waardoor droogte kan ontstaan. Daarnaast weten we dat biodiversiteit belangrijk is voor een gezonde leefomgeving. En dat anders omgaan met energie (door zonnepanelen en goede isolatie) ervoor zorgt dat we minder aardgas gebruiken. Dit heeft een positief effect op onze leefomgeving. Bij het onderhoud aan de wijk kiest de gemeente Goirle zoveel mogelijk voor oplossingen die de gevolgen van klimaatverandering tegengaan. U kunt hier zelf ook een steentje aan bijdragen. Zodat uw wijk klaar is voor de toekomst. Doet u mee?
Wat kunt u zelf doen als bewoner van de wijk?
U kunt bijdragen aan een klimaatbestendige wijk door uw huis, tuin of buurt duurzamer maken. Dat doet u bijvoorbeeld door het tegengaan van wateroverlast, hittestress en droogte en het bevorderen van de biodiversiteit. Hiervoor is in sommige gevallen ook een subsidie of lening beschikbaar. Voorbeelden zijn:
- Tegels in de tuin vervangen door planten
- Een groen dak aanleggen met planten
- Een regenton aanschaffen
- De regenpijp afkoppelen van het riool
- Een geveltuintje aanleggen
- Zonnepanelen plaatsen
- Uw huis (beter) isoleren
- Een initiatief starten om de hele buurt duurzamer te maken
Op de website van de gemeente Goirle www.goirle.nl/duurzaamheid vindt u meer informatie over de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan in uw huis en tuin.