Zelf aan de slag voor een duurzame wijk!

De gemeente Goirle benut het groot onderhoud om de wijk ook meteen voor te bereiden op de toekomst. Zodat het een fijne plek is en blijft om te wonen. Het klimaat verandert. Er zijn vaker hoosbuien die kunnen leiden tot wateroverlast en overlast door langere hete periodes (hittestress) waardoor droogte kan ontstaan. Daarnaast weten we dat biodiversiteit belangrijk is voor een gezonde leefomgeving. En dat anders omgaan met energie (door zonnepanelen en goede isolatie) ervoor zorgt dat we minder aardgas gebruiken. Dit heeft een positief effect op onze leefomgeving. Bij het onderhoud aan de wijk kiest de gemeente Goirle zoveel mogelijk voor oplossingen die de gevolgen van klimaatverandering tegengaan. U kunt hier zelf ook een steentje aan bijdragen. Zodat uw wijk klaar is voor de toekomst. Doet u mee?

 

Wat kunt u zelf doen als bewoner van de wijk?

U kunt bijdragen aan een klimaatbestendige wijk door uw huis, tuin of buurt duurzamer maken. Dat doet u bijvoorbeeld door het tegengaan van wateroverlast, hittestress en droogte en het bevorderen van de biodiversiteit. Hiervoor is in sommige gevallen ook een subsidie of lening beschikbaar. Voorbeelden zijn:

  • Tegels in de tuin vervangen door planten
  • Een groen dak aanleggen met planten
  • Een regenton aanschaffen
  • De regenpijp afkoppelen van het riool
  • Een geveltuintje aanleggen
  • Zonnepanelen plaatsen
  • Uw huis (beter) isoleren
  • Een initiatief starten om de hele buurt duurzamer te maken

Op de website van de gemeente Goirle www.goirle.nl/duurzaamheid vindt u meer informatie over de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan in uw huis en tuin.

Persoonlijk advies

Wilt u advies op maat? Iemand die meekijkt naar uw huis en tuin en aangeeft wat u zou kunnen doen? Neem dan contact op met het Biodiversiteitsteam (B-team) van de Stichting Biodiversiteit Goirle. Dit team zet zich in voor het behoud van biodiversiteit in de gemeente Goirle.

 

Het B-team richt zich op:

  • Actief aan de slag gaan in het landschap om de biodiversiteit en leefgebieden van dieren en planten te herstellen
  • Educatie en voorlichting aan inwoners van Goirle om kennis over de natuur en leefomgeving te vergroten
  • Adviseren van bestuurlijke partijen
  • Kennis en onderzoek naar de natuur en die van Goirle in het bijzonder

 

Meer informatie is te vinden op de website van de stichting.

Is uw huis al klimaatbestendig?

Het is soms lastig om te bedenken wat mogelijk is in huis en tuin. Dan is het fijn om voorbeelden te zien bij anderen. Daarom zijn wij op zoek naar bewoners die hun huis of tuin al (deels) klimaatbestendig hebben gemaakt.

 

Vindt u het leuk om uw buurtgenoten een kijkje te geven in uw huis of tuin? En te vertellen welke aanpassingen u heeft gedaan, wat daar bij komt kijken én wat het oplevert? Geef u dan op als ambassadeur voor ’t Ven-Noord bij omgevingsmanager Michelle Knipping via [email protected]. Dan gaan we samen in gesprek om te kijken hoe we uw goede voorbeelden kunnen delen met de bewoners uit de wijk.

Is uw woning afgekoppeld? Meld het bij ons!

Wij horen het graag als u de regenpijpen van uw woning heeft afgekoppeld van het riool en op eigen terrein een gescheiden rioolstelsel hebt aangelegd. Wij leggen namelijk een gescheiden rioolstelsel aan in de wijk. Tijdens onze werkzaamheden kunnen wij het afgekoppelde regenwater op uw terrein meteen aansluiten op het rioolstelsel. Stuur een mailtje naar [email protected] als dit het geval is bij uw woning. Zo dragen we samen bij aan het klimaatbestendig maken van de wijk!